Posts

Voorlezen

03/2018
kinderen en jongeren

In maart begint de lente, maar daarnaast staat maart ook bekend als de jeugdboekenmaand. Reden te meer om het belang van voorlezen nog eens in de kijker te zetten. Niet alleen is voorlezen een rustig momentje van quality-time tussen jou en je kind, het is daarnaast ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van je kind. Voorlezen stimuleert ook de fantasie van je kind. Zoals Einstein ooit zei: logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.  Kinderen die vertrouwd zijn met boekjes, zullen in het eerste leerjaar zelf met veel plezier leren lezen.

Als kinderen zelf de vaardigheid van het lezen onder de knie hebben, is dat zeker geen reden om te stoppen met voorlezen. Het is onder andere door het voorlezen dat kinderen zelf zin krijgen om met hun neus in een boek te duiken. Het kan ook aanleiding geven tot gesprekjes over bepaalde thema’s.Boeken kunnen kinderen voorbereiden op bepaalde situaties, of helpen hen om een situatie eens door een andere bril te bekijken.

Niets dan voordelen dus. Ken je de boeken van Kathleen Amant en Liesbeth Slegers al? Dit zijn mooie kinderboekjes die zich uitstekend lenen om peuters/kleuters voor te bereiden op nieuwe situaties. Mijn absolute favoriet om voor te lezen aan al iets oudere kinderen zijn de boeken van Roald Dahl.

Voor meer tips kan je terecht op www.boek.be en www.jeugdboekenweek.be

Gerelateerde Posts