EFT Relatietherapie

02/2023
Partner- en relatietherapie

Wat is Emotionally Focused Therapy of EFT?

EFT werd ontwikkeld door Sue Johnson. Deze therapie focust zich op de liefde en de emoties die centraal staan in een relatie. Het streven is om de emotionele band tussen de partners te verbeteren en te verdiepen.

Concreet doen we dit door gesprekken, waarbij ik soms opstellingen en andere drama- en lichaamstechnieken gebruik om de verandering waar we naar toe werken in ons lichaam te verankeren.

Uitwetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat EFT één van de meest succesvolle vormen van relatietherapie is: 90% van de koppels ervaart een belangrijkeverbetering en, 70% tot 75% herstelt van stress in/rond de relatie. 

Waarom ben ik verliefd op EFT?

Eigenlijk kan je het zelfs een ‘coup de foudre’ noemen. Toen ik immers de eerste keer in aanraking kwam met EFT voelde ik me onmiddellijk aangetrokken door de golvende, verdiepende en oneindige beweging die wordt ontrafeld in deze therapie. De focus op de liefde, de ontschuldiging van elke partner, en de uitdieping van zowel de innerlijke als de uiterlijke verbinding in én tussen de partners zijnde succesingrediënten van deze therapie. Het feit dat heling van jezelf alsook van de relatie evengoed kan gebeuren binnen in een relatie, is een bewijs van deze therapie!

Daarnaast heeft het niet enkel mij als therapeut veranderd, het heeft mij ook in mijnrelatie naar mijn partner veranderd, waardoor mijn geloof in onvoorwaardelijke liefde is bestendigd.

 

Enkele testimonials:

“We voelden al langer dat we steeds in dezelfde discussie verzeild raakten… Man, wat was dat frustrerend. Ik werd er moe van, mijn vriendin werd er moe van. En steeds minder vonden weelkaar: zowel niet over de dagelijkse dingen, als in bed…

Toen Katja samen met ons uittekende welke beelden in ons hoofd leefden, zowel over onszelf, als over elkaar, werd het ons duidelijk.
Meer nog toen we samen het hadden over de lege dansvloer: waarbij ik zat te wachten – vastgekluisterd aan mijn stoel, uit angst iets verkeerd te doen- en zij, mijn vriendin zat te wachten – ver aan de andere kant, totdat ik terug zou durven kijken naar haar- toen werd het stil tussen ons beiden… Wat zouden we toch terug graag durven dansen met elkaar…”

 “Keer op keer, voelde ik dat ik mij terugtrok in mijn harnas -alles dicht. Meer nog, ik had me ook opgesloten in mijn burcht, ik had mijn ophaalbrug dichtgedaan, ik had grachten gebouwd,… Nu weet ik dat ik dit onbewust deed, niet express, maar om mezelf te beschermen. Want dat had ik geleerd: ik had geleerd om als vrouw mijn mannetje te staan. En plots voelde ik me steeds meer alleen, en stond mijn man zo ver van mij af.

Op het moment dat we dit samen met Katja bespraken, zag ik door mijn halfgesloten oogleden, dat mijn man mij aan het zoeken was. Oo, wat was dat spannend: mijn man was mij aan het zoeken en wat wilde ik graag gezien worden. En zo gingen we samen op pad: stap voorstap de barrières afbreken en samen terug veiligheid op te bouwen om elkaar én onszelf terug te vinden in onze relatie die zo belangrijk voor mij is.”

Gerelateerde Posts